Rohlíky jsou český fenomén. Je to jen 50 g obyčejného bílého pečiva, ale leckdo by byl ochotný pro dobrý rohlík vraždit. Jak se daří rohlíku v Praze a kde najdete ty nejlepší? Vybral jsem pro vás 6 největších miláčků!
Za poslední týden jsem domů nanosil neskutečné množství rohlíků z 20 různých pekáren. Jen abych pro vás vybral ty nejkřupavější, nejvoňavější a nejchutnější.
Přiznám se, že jsem čekal mnohem horší obrázek, takže to pro mě bylo příjemné překvapení. Tak pestrou směsici tvarů, vůní a chutí jsem nečekal. Rohlíková kultura je tu zkrátka pořád dost silná. A vybrat šestici nejlepších rohlíků v Praze byla opravdu radost. Ať žije rohlík!
Říčanské rohlíky (4 Kč) jsou zahnuté a se zřetelnými závity z tvarování. Kůrka je matná, ale zároveň rázně vykřupaná (hlavně na okrajích). Střídka má asi nejúžasnější vůni ze všech rohlíků, co jsem ochutnal.
Je navíc vláčná a plná chuti – pravý opak řady rohlíků, které sice pěkně vypadají, jsou vykřupané, ale střídku mají chuťově prázdnou a bez vůně. Pro mě určitě jedno z největších překvapení celé ochutnávky. A moc by mě zajímala receptura! V Praze jsem rohlíky koupil v Pekařství na Nuselské.
Ze dvou rohlíků, které u Antonína nabízí, jsem do výběru zařadil Antonínův rohlík (4 Kč, na fotce vpravo) se sádlem. Tyhle rohlíky moc pěkně voní a mají vypečenou, ale ne úplně křupavou kůrku. Střídka je úžasně vláčná a mírně nasládlá. Rohlíky se dají jíst úplně v pohodě i samotné.
Pečivo z Antonína mě v prvních měsících od otevření vůbec nebavilo. Teď jsem byl ale příjemně překvapený, a pokud jste u nich ještě nebyli, tak Antonínův rohlík určitě zkuste. Nově mají i pobočku ve Vršovicích.
Stále moje nejoblíbenější rohlíky, které mě přivedly k nápadu otestovat i další rohlíky po Praze. Rohlíky ze slovenské pekárny (4 Kč) mají nádherně vypečenou, lesklou a křupavou kůrku.
Úžasně voní a mají i perfektní střídu. Není suchá a příliš nafouknutá, ale je hezky vláčná a plná chuti. Jestli máme každý v sobě uložený nějaký, ehm, archetypální rohlík, tak ten můj je odsud.
Na stopu pekařství mě přivedli v restauraci Kastrol, kde pečivo od Vrbských berou. Jejich rohlíky (3 Kč) jsou hodně podobné těm ze Slovenské pekárny. Nemají tolik vykřupanou kůrku, ale v chuti a vůni s nimi drží krok bez problémů.
Moc pěkná střída a skvělá chuť – prostě poctivý český rohlík. Pokud budete mít někdy cestu kolem, určitě zkuste i jejich housky. Bavily mě možná ještě víc než rohlíky!
Možná nejrozšířenější i nejprůmyslovější rohlíky, které jsou po Praze k dostání v řadě supermarketů Billa. Rohlíky od Hankovce (2,50 Kč) trochu klamou tělem. Nemají nijak výrazně vyladěný tvar ani super vypečenou kůrku. Jsou to prostě takové obyčejné rohlíky.
Do výběru se probojovaly hlavně kvůli své úžasné střídě. Je super vláčná, jemná a strašně dobře chutná. Je to přesně ten druh rohlíků, které při trošce nepozornosti slupnete během pár vteřin.
Máslové rohlíky z Delmartu (4,90 Kč) jsou asi nejnovější na scéně. Delmart si nedávno pořídil novou pekárnu pro pečivo do svých prodejen. Jejich rohlíky si mě získaly hlavně vůní po másle a jemnou vláčnou střídou (v chuti mírně do sladka).
Rohlíky působí hodně lehce, ale střídka přitom není vysušená. Jsou podobné rohlíkům od Hankovce a zároveň kontrastují s křupavými rohlíky z Říčan a ze Slovenské pekárny.
Vzorky pro test jsem nakupoval bez ohlášení a na vlastní náklady (cca 600 Kč). Zmíněné podniky nevěděly o výběru a neměly šanci nijak zasáhnout do jeho výsledků. Nakupoval jsem vždy ráno nebo nejpozději dopoledne. Před ochutnáním jsem rohlíky pečlivě hlídal, aby se nezapařily a nezměkly.
Při výběru byla pro mě rozhodující chuť. Nezkoumal jsem tedy složení a technologii výroby, ale šel jsem na to čistě jen přes senzorickou analýzu. Všímal jsem si jak hezky rohlíky voní, jakou mají kůrku a jakou střídku. Ochutnával jsem je nejprve jen tak a pak ještě jednou s máslem. Výběr vítězných rohlíků je bez pořadí a neurčoval jsem ani žádného vítěze.
Celkem jsem ochutnal rohlíky z 20 různých pekařství v Praze a okolí. Ve výběru jsou i mimopražské pekárny, které dodávají zboží do Prahy. Vycházel jsem ze svých zkušeností, z referencí od čtenářů i ze zmínek o pekařstvích v médiích.
1 Pekařství u Vrbských, 2 Pekařství Kvásek, 3 Pekařství Moje Kredenc, 4 Pekařství Kamenická, 5 Merhautovo pekařství, 6 Slovenská pekárna, 7 Pekařství Zoulek a syn, 8 Antonínovo pekařství, 9 Lichtenbergovo pekařství, 10 Karlova pekárna, 11 Pekařství Jan Hankovec, 12 Pekařství Frydrych, 13 Pekárna Kabát, 14 Pekárna a cukrárna Hořovice, 15 U Bansethů, 16 Maškovo pekařství, 17 Staročeská pekárna, 18 Delmart, 19 Krakonošovo pekařství a 20 Pekařství Vondřichovi (pořadí rohlíků neodpovídá umístění v testu).